Mr. J.J.M. (Jack) Damen is in 1984 afgestudeerd aan de HEAO te Breda en vervolgens in 1990 aan de Universiteit van Tilburg in het Nederlands recht. Op 15 januari 1991 is hij be√ędigd als advocaat en ingeschreven bij de Nederlandse orde van advocaten.

Jack Damen heeft zich gespecialiseerd in het arbeidsrecht. In 2002 heeft hij de specialisatie-opleiding met goed gevolg afgerond. In het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten staat hij ook met de specialisatie arbeidsrecht geregistreerd en op grond van deze specialisatie is hij verplicht elk jaar de nodige opleidingspunten te behalen volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten. Ook is hij lid van de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN). Daarnaast is hij als docent arbeidsrecht verbonden aan het opleidingsinstituut Avans+. Aan specialisten uit de praktijk verzorgt hij opleidingen op het gebied van arbeidsrecht.

In 1995 beklom hij op zijn racefiets de mooiste berg van Frankrijk, de Mont Ventoux (hoogte 1917 meter). Dat is ook het uitgangspunt van Damen Advocatuur: een doel stellen en het doel halen. "Geen berg is te hoog!"